Seizoensgroenten augustus: uitleg en kooktips

Wil je weten wat de seizoensgroenten van augustus zijn en wat je ermee kunt? Bij ROOTS Culinair delen we graag onze liefde voor de natuur en onze passie voor koken met seizoensgroenten en seizoensfruit. Wij gebruiken zoveel mogelijk lokale, Nederlandse, biologische en seizoensgebonden producten en weten dus welke groenten bij welk seizoen horen. In dit blog delen we de seizoensgroenten en -fruit van augustus, wat je ermee kunt doen en waarom het zo belangrijk is om met het seizoen mee te eten.

seizoensgroente augustus

Wat zijn seizoensgroenten?

Seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaald seizoen op hun best zijn. Ze worden geoogst op het moment dat ze natuurlijk rijp zijn waardoor ze de beste smaak en voedingswaarde hebben. 

Tip! Lees ook over typisch Hollandse groenten, fruit en kruiden

Waarom koken met seizoensgroenten?

Het eten van en koken met seizoensgroenten heeft bovendien een hoop voordelen. Ze zijn:

  • Verser 
  • Smaakvoller
  • En milieuvriendelijker omdat ze minder transport en energie nodig hebben om te groeien. 
  • Ook steun je door seizoensgebonden te eten, de lokale boeren en de lokale economie.

Seizoensgroenten augustus

Hier is een overzicht van de seizoensgroenten van augustus:

  • Aardappelen
  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Bosui
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Courgette
  • IJsbergsla
  • Knolselderij
  • Koolrabi
  • Kropsla
  • Lamsoren
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Peultjes
  • Pompoen
  • Postelein
  • Prei
  • Raapjes
  • Raapstelen
  • Radicchio
  • Radijs
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rucola
  • Savooiekool
  • Schorseneren
  • Snijboon
  • Sperzieboon
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkelknol
  • Witte kool
  • Witlof
  • Wortelen
  • Zeekraal

Elk van deze groenten heeft zijn unieke eigenschappen en culinaire mogelijkheden. Laten we eens kijken hoe je deze heerlijke producten kunt gebruiken in je keuken.

Koken met seizoensgroenten in augustus

Met zoveel verse opties kun je een hoop heerlijke recepten klaarmaken. Hier zijn enkele tips en ideeën om je op weg te helpen:

Bloemkool

Wist je dat je de bladeren van bloemkool heel goed kunt gebruiken? Als je deze even goed wast en vervolgens roerbakt kun je deze heerlijk eten. Zonde om deze weg te gooien dus!

Radijs

Ook de bladeren van radijsjes kun je gewoon eten en hoef je dus niet meer weg te gooien. Na het wassen van de bladeren kun je deze heel goed gebruiken voor een lekkere salade of zelfs voor in een lekkere pesto. 

Wortel

Schil jij altijd je wortels? Dat hoeft niet! Zorg dat je de wortel goed wast onder de kraan en vervolgens kun je de wortel gewoon met schil gebruiken in jouw recepten!

Tip! Maak heerlijke okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken) met overgebleven groenten in je koelkast

Seizoensfruit van augustus

Naast groenten is er ook heerlijk seizoensfruit in augustus. Denk aan:

  • Aardbeien
  • Appel
  • Kersen
  • Handpeer

Deze vruchten zijn perfect voor desserts, snacks of om simpelweg los van te genieten. Een fruitsalade met aardbeien en appels of een perentaart kan je zomerse maaltijd perfect afsluiten.

Lokale, Nederlandse en biologische producten

Bij ROOTS Culinair kiezen we bewust voor lokale en biologische producten. Dit zorgt niet alleen voor de beste smaak, maar ondersteunt ook duurzame landbouw. Ons toegewijde team van gepassioneerde koks, keukenhulpen en hosts vertelt je graag alles over onze duurzame werkwijze en de heerlijke gerechten die we ermee bereiden.

Ga jij aan de slag met de seizoensgroenten van augustus?

Augustus is een ideale maand om te genieten van de overvloed aan seizoensgebonden groenten en fruit. Door te kiezen voor deze producten, geniet je niet alleen van de beste smaken, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Probeer de heerlijke recepten en tips uit dit blog en ontdek hoe makkelijk en lekker het kan zijn om met de seizoenen mee te eten.

Inspiratie nodig? Probeer onze duurzame catering

Ben je klaar om te genieten van de beste seizoensproducten? Neem contact op met ROOTS Culinair voor meer informatie over onze duurzame cateringdiensten zoals duurzame hapjes, duurzame lunch of een duurzaam diner

Inhoudsopgave