Een heerlijke Japanse hartige pannenkoek waar je perfect restjes groenten in kunt verwerken. Bij ROOTS Culinair zijn we dol op duurzame gerechten en okonomiyaki past perfect in onze filosofie van bewust en smaakvol koken. We vertellen je hier hoe je een heerlijke Japanse groente pannenkoek maakt.
Waarom koken met restjes?
Koken met wat je in huis hebt, is niet alleen een slimme manier om geld te besparen, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Het daagt je uit om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaken te ontdekken. Okonomiyaki is hiervoor het ideale gerecht: het is flexibel, voedzaam en bovenal heerlijk!
Okonomiyaki recept
Okonomiyaki is dus een Japanse hartige pannenkoek en het is een ware alleskunner als het gaat om het verwerken van restjes groenten. De basis bestaat uit een beslag van bloem, ei en water, waar je vervolgens allerlei fijngesneden groenten, vlees of vis doorheen mengt. Het is de perfecte manier om te koken met ingrediënten uit de koelkast die je anders misschien weggooit.
Stap-voor-stap recept
- Verzamel je restjes groenten en snij ze fijn.
- Maak een dik beslag van bloem, ei en water. Voeg zout en peper toe voor smaak. Hoe bepaal je de dikte? Zorg dat je het beslag kunt scheppen, in plaats van gieten. Als je het kunt gieten, is het beslag te dun.
- Je kunt ook oud brood erbij doen, eventueel uit de oven zodat het lekker getoast is. Dit kun je ernaast serveren of nog in het beslag doen als panko.
- Meng de fijngesneden groenten door het beslag.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schep het mengsel erin. Maak kleine dikke pannenkoekjes.
- Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.
Let op! Komkommer is bijvoorbeeld minder geschikt voor deze pannenkoeken. Zorg dat je groente gebruikt die je kunt verwarmen.