Koken met restjes: okonomiyaki recept (Japanse hartige pannenkoek)

Ben je op zoek naar creatieve manieren om te koken met restjes uit de koelkast? Laat ons je inspireren door de Japanse keuken en maak kennis met okonomiyaki. Een heerlijke Japanse hartige pannenkoek waar je perfect restjes groenten in kunt verwerken. Bij ROOTS Culinair zijn we dol op duurzame gerechten en okonomiyaki past perfect in onze filosofie van bewust en smaakvol koken. We vertellen je hier hoe je een heerlijke Japanse groente pannenkoek maakt.

Waarom koken met restjes?

Koken met wat je in huis hebt, is niet alleen een slimme manier om geld te besparen, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Het daagt je uit om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaken te ontdekken. Okonomiyaki is hiervoor het ideale gerecht: het is flexibel, voedzaam en bovenal heerlijk!

Okonomiyaki recept

Okonomiyaki is dus een Japanse hartige pannenkoek en het is een ware alleskunner als het gaat om het verwerken van restjes groenten. De basis bestaat uit een beslag van bloem, ei en water, waar je vervolgens allerlei fijngesneden groenten, vlees of vis doorheen mengt. Het is de perfecte manier om te koken met ingrediënten uit de koelkast die je anders misschien weggooit.

Let op! Komkommer is bijvoorbeeld minder geschikt voor deze pannenkoeken. Zorg dat je groente gebruikt die je kunt verwarmen. 

Stap-voor-stap recept

  1. Verzamel je restjes groenten en snij ze fijn.
  2. Maak een dik beslag van bloem, ei en water. Voeg zout en peper toe voor smaak. Hoe bepaal je de dikte? Zorg dat je het beslag kunt scheppen, in plaats van gieten. Als je het kunt gieten, is het beslag te dun.
  3. Je kunt ook oud brood erbij doen, eventueel uit de oven zodat het lekker getoast is. Dit kun je ernaast serveren of nog in het beslag doen als panko.
  4. Meng de fijngesneden groenten door het beslag.
  5. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schep het mengsel erin. Maak kleine dikke pannenkoekjes.
  6. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.

Variaties en toevoegingen voor de Japanse pannenkoek

Het mooie van okonomiyaki is dat je eindeloos kunt variëren. Heb je restjes vlees of vis? Voeg ze toe! Overgebleven kool, wortel of paprika of andere Hollandse groenten? Perfect voor in je pannenkoek. Het is een heel goed restjes recept om groenten in te verwerken en tegelijkertijd een voedzame maaltijd op tafel te zetten.

Japanse omelet serveren en garneren

Maak je okonomiyaki af met toppings naar keuze. Traditioneel wordt het standaard geserveerd met okonomiyaki saus. Je kunt er ook nog Japanse mayonaise bij serveren, maar voel je vrij om te experimenteren. Gebakken uitjes, verse kruiden of een beetje geraspte kaas bijvoorbeeld kunnen het nóg lekkerder maken.

Okonomiyaki saus maken

Hoe je de okonomiyaki saus maakt? Dat doe je als volgt. Om te beginnen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 el tomatenpassata
  • 1/2 tl mosterd
  • 4 el mirin
  • 2 el honing
  • 1 el worcestershiresaus
  • 3 tl sojasaus

Deze ingrediënten doe je in een pannetje. Vervolgens roer je deze door elkaar en breng je het zachtjes aan de kook. Laat dit 2 minuten op laag vuur koken.  

Tip! Bekijk onze duurzame catering en geniet van heerlijke hapjes, een lunch of een diner

Koken met wat je in huis hebt

Koken met kliekjes hoeft niet saai of eentonig te zijn. Met okonomiyaki heb je een veelzijdig recept in handen dat je telkens weer kunt aanpassen aan wat je in huis hebt. Het is een heerlijke manier om je koelkast leeg te maken en tegelijkertijd te genieten van een smaakvol en voedzaam gerecht.

Dus de volgende keer dat je in je koelkast kijkt en denkt “Wat moet ik hiermee?”, denk dan aan okonomiyaki. Met een beetje creativiteit en deze Japanse inspiratie zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Eet smakelijk en geniet van je zelfgemaakte, duurzame creatie!

Inhoudsopgave